Už dlouho jsem se chystal sepsat své zážitky se zařizováním hypotéky. Berte to spíš jako jakési varování, co vše můžete čekat. Prvně jsem si myslel že jen já jsem takový smolař, ale slyšel jsem už strašlivější příběhy, než je ten můj.

Musím upozornit, že jsem do koupě nemovitosti skočil přímo po hlavě. Moc jsem toho nevěděl, jen něco co jsem vyhrabal z netu. Nejspíš proto vzniklo později dost mých problémů.



Začátek

Zrovna jsem se vracel z Prahy, kde jsem strávil pracovně 2 roky. Město pro mě jaksi není, tak jsem se vrátil domů. Měl jsem naivní představu, že už je načase se usadit. Mým snem bylo koupit si chatku/chalupu někde na samotě/polosamotě, kde bych mohl poklidně trávit dny po práci. Taky jsem se rozhodl, že nepůjdu do ničeho drahého, představa byla tak 400.000Kč.

Začal jsem sledovat inzeráty, pročítat web, následně emailovat a obvolávat. Musím říct že jsem mi tak z 50% realitek ani neozvali(je pravda že jsem zvolil pro první kontakt formu emailu, což asi není moc ideální. Zkrátka to chce makléřovi zavolat). A když už se někdo ozval, většinou to vázlo na jiných problémech – už byl jiný zájemce, nebylo to přesně co jsem hledal apod.

V reálu jsem navštívil pouze 4 nemovitosti:

První to byl starý dům na polosamotě, s cca 3,5ha pozemků(jo to jsem se ještě nezmínil, chtěl jsem mít co největší pozemek, pro pozdější pěstování/chov :) ). Cena byla dost vysoká – 1,4mil., ale přesto jsem se rozhodl podívat. Domluvit schůzku bylo bez problémů. Co mě ale udivilo byla nepřipravenost makléře. Ukázal mi kde jsou pozemky, ale od domu neměl klíče, takže jsem ani neměl představu co bych kupoval. Na můj dotaz ohledně čísla parcely mi řekl že žádné papíry nemá u sebe. Domluvil jsem se s ním že mi je pošle na email(když jsem přišel domů, hned jsem mu napsal ale odpověď jsem stejně nedostal).

Když jsme byli s „prohlídkou“ hotovi, vzal mě ještě na jiné místo. Bylo to v centru obce, rozestavěný srub cca za 1mil.(po pár větách z něj vylezlo že dokončení vyjde na další 1mil.). Vtipné mi přišlo, že když jsem se zeptal na vodu ve sklepě(takové malé jezírko tam bylo), tvrdil mi, že to zrovna napršelo. Od známých naštěstí vím že voda v základech není vůbec nic dobrého, jak se podmáčí zdivo tak je konec. Navíc už jen to, že se tam voda tak drží věští spoustu problémů.

Z toho teda nic nebylo, přišla na řadu třetí nemovitost. Byl to pozemek, na webu inzerovaný jako stavební, cca 1900m2, s malým lesíkem . Cena byla dost nízká, něco málo nad 100.000Kč. Rozhodl jsem se na něj podívat. Makléř byla tentokrát