„Poznej sám sebe“

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč někdo má vyložené vlohy vydělávat peníze, a jiný ne? Nebo proč někdo, i když vydělá dost peněz tak stejně s nimi nevyjde? Vědci tvrdí, že dědíme určité vlastnosti po rodičích. Nevím jak hluboce(a jestli vůbec) máme v genech uloženo, jak dobří budeme v jednání s lidmi, jak budeme rozumět obchodu apod. Ale pravdou je, že po rodičích dědíme jejich zvyky i zlozvyky, chování, předsudky, komplexy…



Spousta lidí si ani neuvědomuje, kolik omezení v sobě nosí. Jsou to někdy i maličkosti, co nás ovlivňují. A často jsou tak hluboko, že o nich ani nevíme. Jsou důvodem, proč se nám spousta událostí v životě opakuje(přitahujeme stále stejný typ žen, stále se dostáváme do podobných finančních problémů…).

Lidé, co vyrůstají v bohatých rodinách, žijí od malička v přepychu. Peníze pro ně nejsou starost, mají vždy co chtějí. Vidí že peníze je snadné získat, sledují rodiče, jak peníze vydělávají, jak se k nim chovají.

Naproti tomu v chudé rodině je peněz stále nedostatek. Jsou předmětem častých hádek, jde přímo cítit že jsou nedostatkovým zbožím. Dítě, které vyrůstá v takovém prostředí si do podvědomí zapíše, že je těžké se uživit, že peněz je málo a musí se s nimi šetřit…

Další trauma dítě získá ve škole, kdy si jej spolužáci dobírají, že není „IN“, že nemá to co ostatní. A tak ještě sílí pocit méněcennosti. A takhle můžeme pokračovat dál a dál.

Myslím že v dětství získáme nejvíce bloků. A v dospělosti se většinou už prohlubují – pokud s tím nic neuděláme.

Osobní rozvoj

Právě tyto omezení je třeba odstranit a nahradit novými, tvůrčími myšlenkami. A tady začíná onen osobní rozvoj, překonání sebe sama, překročení vlastního stínu, rozšíření zóny komfortu, rušení starých dohod a vytváření nových

Problém ale je, že tyto bloky se hledají poměrně těžce. Většinou víte jen o těch nejsilnějších (myslím si o sobě, že … jsem nesmělý, nejsem chytrý, neumím mluvit apod.). Často nám naše chyby i při hledání unikají, nebo nenacházíme ty správné, které jsou příčinou ostatních chyb.

Na hledání těchto chyb se dá použít spousta metod, každému nejspíš bude vyhovovat jiná. Metody, o kterých vím, popíši v dalším článku.